Siirry suoraan sisältöön

Syöpää hoidettaessa pitää nähdä koko ihminen, ei pelkkää tautia

3.2.2025 09:00:00 | Syöpäjärjestöt | Tiedote

Huomenna vietetään Maailman syöpäpäivää, jolloin Kansainvälisen syöpäunionin jäsenjärjestöt kautta maailman muistuttavat ihmislähtöisyyden tärkeydestä syövän hoidossa.

Jokaisen ihmisen syöpä on erilainen. Jokainen syöpään sairastunut on oma yksilöllinen itsensä. Maailman syöpäpäivänä 4.2.2025 kautta maailman nostetaan esiin sitä, miten tärkeää ihmislähtöisyys syövän hoidossa on.

Ihmislähtöisyys asettaa keskiöön ihmisen, ei pelkästään sairautta. Samalla lähestymistapa voimaannuttaa sairastuneet osallistumaan heitä koskevaan hoitopäätöksentekoon. Tällöin he eivät ole vain hoidon vastaanottajia, vaan aktiivisia toimijoita.

– Syöpään sairastuneet eivät aina koe tulevansa kuulluiksi, nähdyiksi tai ymmärretyiksi omalla hoitopolullaan. Siitä, että syövän hoidossa pitäisi ottaa huomioon ihminen kokonaisvaltaisesti, on puhuttu jo pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka hoitotoimenpiteiden kohteena on sairaus, hoidamme kuitenkin ihmistä niin, että huomioimme hänen tunteensa, reaktionsa syöpään sairastumiseen ja henkilökohtaisen elämäntilanteensa. Hoidossa ei tule keskittyä pelkästään sairauteen, psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä Syöpäjärjestöistä sanoo.

Keskustelutuki on tärkeä osa syövän hoitoa.

Kenenkään ei tarvitse olla yksin

Tähkä toteaa, että syöpään sairastuminen on aina kriisi omassa elämässä , joka horjuttaa perusturvallisuutta ja tuo elämän rajallisuuden lähelle itseä. Usein mieleen nousee paljon kysymyksiä, huolia tai tunteita, jotka saattavat liittyä esimerkiksi syövän hoitoihin, kipuihin, sairauden tuomiin tunteisiin, ihmissuhteisiin tai taloudelliseen toimeentuloon.

– Jokainen elämäntilanne ja kokemus sairaudesta on erilainen. Tärkeää on, että sairastuneet ja läheiset saavat vastaksia kysymyksiinsä ja tukea silloin, kun sitä tarvitsevat.

– Meille Syöpäjärjestöissä on tärkeää, ettei kenenkään tarvitse olla vaikeiden tunteiden ja epätietoisuuden keskellä yksin. Meidän maksuttomaan Luoto-palveluun voi olla yhteydessä, kun haluaa jutella syöpään perehtyneiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Luoto-palvelusta saa selkeyttä mieltä askarruttaviin asioihin. Ammattilaisen kanssa pääsee keskustelemaan usein jo seuraavana arkipäivänä.

– Luodossa keskustelujen perustana on aina kunnioitus, luottamus ja läsnäolo, Tähkä summaa.

 

Yhteyshenkilöt

Katja Tähkä
Psykososiaalisen tuen päällikkö
Syöpäjärjestöt
Puh: 050 304 6946
katja.tahka(at)cancer.fi

Nina Airisto
Viestinnän asiantuntija
Syöpäjärjestöt
Puh: 050 560 4334
nina.airisto(at)cancer.fi

 

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.