Siirry suoraan sisältöön

Näin yleinen sairaus syöpä on – Suomessa on jo yli 300 000 syövän kokenutta

Tiedote. Julkaistu: 01.02.2023, 14:00
Syöpäjärjestöt

Lauantaina 4. helmikuuta vietetään jälleen Maailman syöpäpäivää, jolloin syöpäjärjestöt ympäri maailman nostavat tietoisuutta syövästä ja tänä vuonna erityisesti syövän hoidon yhdenvertaisuudesta.

Suomessa elää jo yli 300 000 ihmistä, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa sairastuneet syöpään. Heistä kolmanneksella syöpädiagnoosista on kulunut enintään viisi vuotta.

Tiedot perustuvat Suomen Syöpärekisterin syöpätilastoraporttiin.

Elossa olevien syöpään sairastuneiden määrä on kasvanut nopeasti, sillä vuonna 2016 heitä oli reilut 270 000. Vuonna 2020 syövän vallitsevuus ylitti ensimmäistä kertaa 300 000 henkilön rajan. Vallitsevuus on tunnusluku, joka kuvastaa sairauden yleisyyttä väestössä: se kertoo syöpään sairastuneiden ja tietyllä ajanhetkellä elossa olevien lukumäärän.

Syöpätapausten määrä kasvaa vauhdilla

Tulevaisuudessa syöpään sairastuneiden määrä tulee olemaan yhä suurempi, sillä uusien syöpätapausten määrä lisääntyy vauhdilla. Syöpärekisterin ennusteen mukaan vuonna 2035 uusia syöpätapauksia todetaan noin 46 500. Tämä tarkoittaa, että vuotuinen tapausmäärä kasvaa 25 % vuoteen 2020 verrattuna.

– Tapausmäärän kasvu johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä. 75 vuotta täyttäneillä uusien syöpätapausten määrä lähes kaksinkertaistuu, kun taas alle 75-vuotiailla tapausmäärä pysyy lähes ennallaan tulevina vuosina, vastaava lääkäri Tomas Tanskanen Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Ikävakioitu syöpäkuolleisuus laskee keskimäärin 10 %. Vuonna 2035 syöpään arvioidaan kuolevan 15 800 ihmistä, mikä on 20 % enemmän kuin vuonna 2020.

Syöpään liittyy eriarvoisuutta myös Suomessa

Täällä Suomessa Maailman syöpäpäivää vietetään teemalla Kaikille paras mahdollinen hoito. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että vaikka Suomi on syövästä selviytymisessä maailman 10 parhaan maan joukossa, syöpään liittyy eriarvoisuutta myös meillä.

– Syöpätaakka jakautuu Suomessa alueellisesti epätasaisesti. Esimerkiksi syövän ilmaantuvuudessa ja syöpäkuolleisuudessa on alueellisia ja sosioekonomisia eroja, tutkimuspäällikkö Karri Seppä Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

– Suomen tulee laatia kansallinen syöpästrategia vastaamaan eriarvoisuuden ja kasvavan syöpämäärän haasteisiin. Syöpästrategian tarkoitus on ehkäistä syöpiä ja syöpäkuolleisuutta, parantaa potilaiden elämänlaatua sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta. Samalla pyritään varmistamaan resurssien kustannusvaikuttavin käyttö. Syöpästrategiaa tarvitaan sekä potilaan parhaaksi että terveydenhuollon kestävyyden turvaamiseksi, painottaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Lisätietoja:

Vastaava lääkäri Tomas Tanskanen, puh. 050 320 8035, tomas.tanskanen@cancer.fi

Tutkimuspäällikkö Karri Seppä, puh. 050 441 8556, karri.seppa@cancer.fi

Pääsihteeri Juha Pekka Turunen, puh. 050 511 3757, juhapekka.turunen@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi

Suomen syöpätaakan tunnuslukuja: Syöpä 2020 -tilastoraportti

 

 

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. 
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syopasaatio.fi